Káva v horúcom lete? Osviežte sa lahodnými kávovými špecialitami

Káva v horúcom lete? Osviežte sa lahodnými kávovými špecialitami

Viete, ako vyzerá ideálne leto pravého kávičkára? Hlavne plné pohody a s kávou vždy na dosah ruky. Pravý kávičkár totižto na svoju kávovú pochúťku nezanevrie ani v horúcich dňoch – len trochu pozmení jej formu. V ruke sa mu tak razom ocitne lahodná kávová zmrzlina, ľadová káva či slávna káva Dalgona. Vydajte sa na letné kávové dobrodružstvo a odhaľte tajomstvá osviežujúcich kávových špecialít spolu s nami.

V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zopár jednoduchých kávových receptov, ktorých prípravu bez problémov zvládne aj teplom ochromený kávičkár – začiatočník.

1. Kávová zmrzlina

Čím lepším začať letné kávové dobrodružstvo než poriadnym kusom osviežujúcej zmrzliny? Na jej prípravu vám postačí len zopár ingrediencií a trošku pevnej vôle nezjesť ju skôr, kým stihne úplne zamrznúť. Ale nebojte sa, to hravo zvládnete. Na konci čakania vás predsa čaká sladká odmena.

SUROVINY na 1500 ml zmrzliny:

  • 3 lyžice instantnej kávy (možné nahradiť tromi silnými espressami)
  • 2 lyžice vody na rozriedenie instantnej kávy
  • 200 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 600 ml 33 % smotany na šľahanie

POSTUP:

  1. Instantnú kávu si rozmiešame s trochou vody, pridáme 200 ml kondenzovaného mlieka a dobre zamiešame.
  2. Do veľkej misy si dáme smotanu, mix kávy a kondenzovaného mlieka a vyšľaháme do hustej zmesi.
  3. Nachystáme si umelohmotnú nádobu s vekom a zmes do nej vylejeme.
  4. Dáme na 3 – 4 hodiny do mrazničky. Vyberieme a môžeme podávať.

2. Káva Dalgona

Kávový nápoj, ktorý má svoje korene v Pakistane a Indii. Slávu mu však priniesla juhokórejská televízna šou, vďaka ktorej sa tento nápoj stal celosvetovým hitom. Ide o kombináciu mlieka, kociek ľadu a špeciálne pripravenej kávovej peny, ktorá sa po dôkladnom vymiešaní umiestni na vrchol pohára. Svoju popularitu si však drží nielen kvôli svojej osviežujúcej chuti, ale faktorom je určite aj jej mimoriadne fotogenický výzor.

Malý pohľad do histórie: Vznik nápoja sa pripisuje pomerne neznámemu majiteľovi kaviarne Leongovi Kam Honovi, ktorý nápoj pripomínajúci obrátené cappuccino, núkal svojim hosťom. Hoci samotný nápoj už existuje pekných pár rokov, názov a slávu mu dal až juhokórejský herec Jung Il Woo, ktorý si túto „šľahanú kávu“ u neho v kaviarni objednal. A ako to už v dnešných časoch býva, nezabudol sa o tomto zážitku zmieniť na sociálnych sieťach. Popísal aj chuť nápoja, ktorý mu pripomínal chuť dalgony - tradičnej kórejskej sladkosti zhotovenej z cukru a sódy bikarbóny. A tak vznikla najslávnejšia kávová špecialita posledných rokov.

SUROVINY na 2 porcie:

  • 2 lyžice instantnej kávy
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 300 ml mlieka
  • pár kociek ľadu
  • trochu čokolády alebo škorica na ozdobu

POSTUP:

  1. Pripravíme si suroviny, vyšší priehľadný pohár, menšiu misku a metličku na šľahanie alebo ručný elektrický mixér.
  2. V miske si zmiešame instantnú kávu, cukor a horúcu vodu. Všetko premiešame a začneme šľahať.
  3. Šľaháme až do momentu, kým sa nám nevytvorí tuhšia bledá zmes, ktorú si na chvíľu odložíme nabok.
  4. Medzitým si do pohára pripravíme pár kociek ľadu, mlieko a lyžicou opatrne pridávame našľahanú zmes, kým na pohári nevytvoríme malý kopček pripomínajúci čapicu.
  5. Na záver kávu ozdobíme strúhanou čokoládou alebo trochou škorice

3. Kávové tiramisu

Vypekať koláče a zákusky v horúcom lete by sa v mnohých domácnostiach dalo prirovnať k pokusu zriadiť si domácu saunu priamo uprostred kuchyne. My to, samozrejme, dobre vieme (radšej sa ani nepýtajte odkiaľ). Rúru preto nechajte v kľude odpočívať a pripravte si tento oku lahodiaci nepečený zákusok.

SUROVINY na 4 porcie:

  • 4 žĺtka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 500 g dlhých piškót (možné nahradiť hrubšími maslovými keksami)
  • 200 ml kávy espresso
  • 20 g jemne mletej kávy (možné nahradiť instantnou)
  • 50 ml mandľového likéru (Amaretto)
  • kakao na posypanie

POSTUP:

  1. Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme hustú penu. Pomaly primiešame mascarpone a lyžicu vychladeného espressa.
  2. Dôkladne miešame, až kým nevznikne hladký krém.
  3. Na dno pripravenej nádoby (asi 25 × 25 × 10 cm) naukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót alebo keksov, ktoré sme predtým na pár sekúnd namočíme do silnej horúcej kávy zmiešanej s amarettom.
  4. Následne na piškóty rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne druhú polovicu krému, uhladíme a niekoľkokrát zľahka udrieme nádobou o kuchynskú dosku, aby sa krém dostal rovnomerne medzi vrstvy piškót.
  5. Dáme na noc do chladničky.
  6. Kakao zmiešame s pomletou kávou a zmesou posypeme povrch stuhnutého dezertu. Môžeme použiť aj hoblinky extra horkej čokolády.

4. Ľadová káva

Obľúbené kávové osvieženie a osvedčený recept kávičkárov na prežitie horúcich dní. A nielen to – okrem okamžitého osvieženia a povzbudenia organizmu či skvelej chuti, sa tento nápoj môže pochváliť aj pomerne rýchlou a nenáročnou prípravou. Ľadovú kávu si tak viete pripraviť prakticky kdekoľvek. Poobedným posedeniam s kolegami pri dobrej káve v spoločnej kuchynke či na terase tak nemusí odzvoniť ani v letných mesiacoch.

SUROVINY na 1 porciu (cca 300 ml):

  • 1 kopček zmrzliny podľa chuti
  • ľadové kocky (možné nahradiť ľadovou triešťou)
  • 1 espresso
  • mlieko

POSTUP: Do vysokého priehľadného pohára si dáme 1 kopček obľúbenej zmrzliny. Pohár do dvoch tretín dosypeme ľadovými kockami. Pridáme kávu, dolejeme mliekom a podávame.

Chceli by ste sa do sveta kávy ponoriť ešte o čosi hlbšie? Prečítajte si článok o druhoch výberovej kávy, spôsoboch jej prípravy či účinkoch na organizmus.

5. Kávové nanuky s baileys

Najlepšie spojenie je vraj spojenie príjemného s užitočným. V duchu tohto hesla tak káva v kombinácii so sladkým likérom pôsobí ako učebnicový príklad. Kávový nanuk s baileys je totižto hviezdou každej dobrej záhradnej párty a zároveň príjemným a chutným spestrením pobytu pri bazéne.

SUROVINY na cca 10 kusov (1 kus = 90 ml):

  • 300 ml silnej kávy
  • 300 ml likéru baileys
  • 300 ml mlieka (možné nahradiť aj ovseným, mandľovým či kokosovým mliekom)
  • 50 gramov mliečnej čokolády

POSTUP:

  1. Pripravíme si 300 ml kávy (instantná, espresso, zalievaná).
  2. Vo väčšej mise zmiešame kávu, likér a mlieko.
  3. Na dno pripravenej umelohmotnej formy na nanuky rozdrobíme kúsky nadrvenej čokolády. Nalejeme zmes a dáme na 3 – 5 hodín do mrazničky.
Tip: Ak nemáte dostatočne dlhé drevené paličky, prípadne sa vám paličky zvyknú v riedkej zmesi nechcene „stratiť“, použite pri mrazení malý trik - zmes dajte najskôr zmraziť bez nich (cca na pol hodinu), následne do nanukov vtlačte paličky a dajte znovu mraziť.

Tak čo, už sa vám zbiehajú slinky? Hor sa do letného kávového dobrodružstva!

Chcem zažiť kávové dobrodružstvo

Ako sa vám článok páčil?

Martina Matejovičová

Kreatívna duša, čo žiť skúša. Milujem slobodu, život, prírodu a knihy. Zbožňujem jeseň, bubnovanie dažďových kvapiek na strechy budov, filmy a písanie. Rada objavujem čarovné zákutia a výhľady, ktoré berú dych. Deň si spríjemňujem počúvaním hudby a všetko to zalievam hektolitrami kávy a čaju. :) 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore